Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dünyada birçok toplumda oldukça yaygın, çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarından birisidir. Dikkat Eksikliği dikkat süresinin ve yoğunluğunun çocuğun yaşına göre çok daha az olmasıdır. Dikkat eksikliği bozukluğunda, çocuk belirli bir şeyle ilgilenirken o sırada içinden gelen başka bir şey yapma isteğine engel olamaz. Çocuk dikkatini amaca uygun belirli bir noktaya toplanamaz ve dikkati kolayca dağılır.

 

Dikkat Eksikliğinin belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?

 

DEHB 7 yaşından önce başlar fakat genellikle çocuğun okula başlamasıyla birlikte dikkat eksikliği ve buna bağlı öğrenme sorunları ortaya çıkar. Genellikle bu rahatsızlığı olan çocuklarda, dağınıklık, unutkanlık, eşyaları kaybetme, dikkatsizce hatalar yapma gibi belirtilerle kendini gösterir. Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip çocuklar, üzerinde çalıştıkları işi yarıda bırakabilir. Bu çocuklar hemen başka bir şeye yönelebilir, sıklıkla dersi dinleyemez ve dersin dışında başka şeyler düşünür ve sıklıkla hayal kurarlar. Kendisiyle konuşulurken karşısındakini dinlemiyormuş gibi görünürler, çok konuşurlar, sırasını beklemekte güçlük çekerler, sorunun bitmesini beklemeden hemen cevabını vermek isterler. Birçoğu sınavda çok fazla dikkat hataları yapar çünkü soruların birçoğunu okumadan cevaplamak isterler,  görev ve etkinlikleri özellikle zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınabilirler (ev ödevi, okul etkinlikleri).


Dikkat eksikliği olan bazı çocuklarda özellikle hiperaktivite ve dürtüsellik daha az ise, içe dönük, düşük enerjili ve dalgın da olabilirler. Tüm bu septomların en az 6 ay boyunca birden fazla ortamda görülmesi durumunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu diyebiliyoruz.

 

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014